Quantcast
Channel: עזרי טרזי –מגזין פורטפוליו
Viewing all 54 articles
Browse latest View live

שיח גלריה בעקבות התערוכה בתיקון

$
0
0

מחר בערב אני מעביר שיח גלריה בגלריה של בצלאל בסלמה 60 בתל אביב, סביב תערוכת סוף השנה של בוגרי ותלמידי התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי שבה אני מלמד. אם אתם מגיעים תבואו להגיד שלום!

והנה הפרטים:

שיח גלריה בעקבות התערוכה בתיקון יתקיים ביום חמישי ה-6/10, בשעה 18:30, בגלריה בצלאל, סלמה 60 ת"א (הכניסה חופשית).

רגע לפני זמן הסליחות יתקיים דיון על עיצוב בהקשר מתקן במגוון תחומים: תיקון עולם כמושג יהודי-קבלי, מנגנונים של תיקון וקלקול, עיצוב בהקשר מתקן, תיקון חברתי ותיקון אסתטי. הדיון ייערך על רקע העבודות שמוצגות בתערוכה, וביניהן פרוייקטי הגמר של לי אשרת, טל פרנקל אלרועי, יבגניה-ג'ני צייטלין ועדי טל, שפרט מהעבודה שלה אפשר לראות בראש הפוסט.

משתתפים:

פרופ' עזרי טרזי, ראש התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי

אלנית קבסה-כהן, ראש מסלול "אודות עיצוב" היוצאת

גלית שבו, ראש מסלול "אודות עיצוב" הנכנסת

ד"ר עמרי הרצוג, חוקר תרבות ומרצה במחלקה לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר

ד"ר יאיר ליפשיץ, חוקר תיאטרון, פרפורמנס ותרבות יהודית

 


דיזיין בוננזה

$
0
0
אבי פדידה ובר מורן

45 סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל יציגו כ-50 עבודות פרי עיצובם בתערוכה דיזיין בוננזה תתקיים בשבוע העיצוב הבינלאומי במילאנו, איטליה. מרבית העבודות הן פרויקטים שהושקעה בהם כשנה של מחקר, פיתוח חומרי ופיתוח עיצובי, המייצגות חתך של התואר הראשון והשני. זו השנה השלישית שבה המחלקה לעיצוב תעשייתי מציגה בשבוע העיצוב הבינלאומי במילאנו לאחר שבשנים הקודמות זכו המעצבים ועבודותיהן לשבחים רבים.

אוצרים: פרופ' עזרי טרזי, חיים פרנס, גלית שבו

אוצרים עוזרים: אודליה לביא, דן הוכברג, רועי וספי-ינאי

שם התערוכה, דיזיין בוננזה, צופן בתוכו את חלומותיהם של יוצרים צעירים בישראל ואת תהליך חשיפתן. כמו רגע גילויו של עורק זהב ראשי, הבהלה לאותו "זהב" הטמון בכל יוצר ויוצר היא הבוראת רעיון חדש וחושפת אוצר שנדמה כבלום. התערוכה מציגה את כלי החפירה של המעצב, כתהליך של חיפוש דרך בין צמתים: שוליים ומרכז, ישן וחדש. ביטויו המטאפורי של התהליך מוצג בתערוכה דרך שלוש מהויות: עפר – המבטא את זמן החיפוש, את סילוקו של התפל; אבק – המבטא את רגע הפיצוץ המוביל לחשיפה; וזהב – הוא תהליך הזיכוך של הגילוי והפיכתו לרעיון טהור ומעודן.

 

כנס בינ"ל בשנקר: כיצד משנה העיצוב את החברה האנושית?

$
0
0

SHENKAR_FORUM-26.2.2013

בימים ראשון-שני 17-18 במרץ יתקיים בשנקר כנס בינלאומי תחת הכותרת "עיצוב: זמן לתיאוריה – זהות, סביבה, חברה". הכנס הבינ"ל, המתנהל ביוזמת פורום שנקר לחברה ותרבות, יחד עם התוכנית ללימודי תואר שני M.Des בשנקר, יבחן את השפעת העיצוב על החברה וכיצד משתלבת דיסציפלינת העיצוב בחיי היומיום שלנו במאה ה-21.

הכנס יפתח ביום ראשון 17 במרץ בשעה 19:00, בהרצאת אורח של פרופ' בארי כץ, תחת הכותרת On Fire: From Thinking about Design to Design Thinking. כץ הוא פרופ' לעיצוב תעשייתי ואינטראקטיבי באוניברסיטת קליפורניה, יועץ בקבוצת העיצוב במחלקה להנדסת מכונות באוניברסיטת סטנפורד ועמית ב-IDEO.

ביום שני הכנס יתחלק לשני מושבים:

1. מרחב וזהות – יו"ר – פרופ' מיכה לוין.

    א. עיצוב האחר והבניית זהות: היבטים מקומיים

         עודד היילברונר – עיניים פקוחות לרווחה: עיצוב המבט המפלה בישראל בשנות ה-50

         נועה חזן – עיצוב האגף הסגור: אתנוגרפיה בישראל היום

         שאול סתר – עיצוב האני ועיצוב הקולקטיב במאבק אנטי-קולוניאלי

    ב. עיצוב המרחב והבניית זהות- יו"ר פרופ' דגנית שטרן שוקן

        לאה פרץ – גוויאברה-חולצה גברית: ייצוג הנרטיב הלטינו -אמריקאי במאות ה-20-21

        סיוון שטאנג – עשי זאת בעצמך: אביזרי מין ועיצוב המרחב הפוליטי

        נעם גל – הטרנד – סביבתנות: הערות בעקבות דו"ח גרינפיס על תעשיית האופנה 2012

2. התנאים האנושיים של העיצוב- מושב זה יתמקד בשני נושאים מרכזיים:

    א. מגמות חדשות בחקר העיצוב – יו"ר ד"ר מיכל גל

         מיכה לוין – טשטוש גבולות בין אמנות לעיצוב

         מירב פרץ- מעבר לאובייקט: פרפורמנס ופרפורמטיביות בעיצוב מוצר עכשווי

         כרמלה יעקובי-וולק ושושי בר-אלי – קליניקת המעצבים – אקטיביזם אקדמי כסוכן לשינוי

         ענת קציר – "שקולם לא נשמע" – מיפוי אלטרנטיבי לתל אביב

   ב. הדור הבא – יו"ר אלכס פדואה

       אלנית קבסה – עיצוב כמתודולוגיה של חדשנות

       עזרי טרזי – מהתעשייה לקייטנה

       טל ארז – צרכן חדש, עיצוב חדש

בנוסף ישאו דברים: נשיאת שנקר – פרופ' יולי תמיר, פרופ' ירום ורדימון חתן פרס ישראל לעיצוב, דיקן הפקולטה לעיצוב שנקר.

חדשנות דרך חשיבה עיצובית

$
0
0

ביום שלישי ה-28/5 בשעה 14:00 תתקיים במכון טכנולוגיי חולון הרצאה של המעצב עזרי טרזי לרגל יציאת ספרו החדש "Dז" – חדשנות דרך חשיבה עיצובית, באודיטוריום בנין 6.

mailing poster

פרופ' טרזי, שמציע בספרו החדש דיון מקיף בחשיבה עיצובית,הוא מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל מאז 1992 ועמד בראשה בין השנים 1996-2004. לאחר שהקים את התוכנית לתואר השני בעיצוב תעשייתי בבצלאל ב-2003, עמד בראשה עד השנה שעברה. עבודותיו הוצגו במוזיאונים, בירידים ובגלריות החשובים בעולם דוגמת הקופר יואיט, המוזיאון הלאומי לעיצוב של ארצות הברית בניו יורק; המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק; הגלריה של רוזנה אורלנדי במילאנו, גלריית מוס בניו יורק, הביאנלה לעיצוב באיסטנבול ויריד העיצוב דיזיין מיאמי־באזל.

ההרצאה פתוחה לקהל הרחב.

אונליין אופליין. ועכשיו התערוכה

$
0
0

לפני ארבע שנים (מאי 2009) פרסמתי פוסט בבלוג תחת הכותרת אונליין אופליין.

היו לי אז כל מיני מחשבות סביב כל מה שנקרא נוכחות מקוונת, ולרגע היה לי נדמה שעליתי על תובנה שקשורה להתמודדות עם כל נושא המעבר בין האונליין לאופליין, ואיפה אם בכלל הוא עובר. ארבע שנים אחרי וזה עדין אחד הנושאים שהכי מעסיקים אותי.

חודשיים אחרי הפוסט ההוא, בעקבות העונה הראשונה של מחוברות, כתבתי שאני מרגיש לפעמים שאני חי בתקופה שאף אחד לא יודע מה יהיה מחר, בשבוע הבא, בעוד חודש, בעוד שנה. מרגיש שאני משתתף בניסוי שאף אחד לא יודע מה יהיו התוצאות שלו. אף אחד לא יודע איך הריאליטי וטוויטר ופייסבוק ישנו לנו את החיים מעבר למה שעשו עד עכשיו. כל המושגים של פרטיות, של ידע, של אמת ושקר, של נכון ולא נכון – לפעמים אני מרגיש שאנחנו כולנו ניצבים בקושי על אדמה רעועה, ששום דבר לא בטוח, ששום דבר לא באמת חושב, חוץ מ… חוץ ממה? וזה מוצא חן בעיני ומלהיב אותי ומסקרן (אז אולי בכל זאת יצאתי עם תובנה).

בספטמבר של אותה שנה כתבתי על ספר שהצליח ללכוד משהו מהחוויה הזו, I miss my pencil (אני מתגעגע לעפרון שלי). הנה ציטוט רלוונטי של אחד ממחברי הספר: "אני לא רוצה לוותר על האהבה שלנו לחפצים מעשי ידי אדם, או על הניסיונות שמלווים את הייצור שלהם, כי מוצרים מספרים סיפורים. ארכיאולוגים מבינים את התרבות האנושית על ידי חפירות בעבר וחיפוש אחר חפצים, והם מנסים לחבר יחד את מה שנשאר מאחור. אם ארכיאולוגים בעתיד יבחנו את המוצרים שלנו, מה הם יגידו עלינו? אילו סיפורים יישמרו בהם? מה הם יוכלו להגיד עלינו?".

בסוף אותה שנה כתבתי על התופעה תחת הכותרת הטקסטורה של החיים. וגם היום, ארבע שנים אחרי, אני עדין מזדהה עם מה שכתבתי בפוסט על הכתבה: אני חייב להגיד שלמרות הכל, אני עדין לא מרגיש שהגעתי להבנה מוחלטת של המקום הזה. עדין לא הכל מרגיש לי פתור. וכל זה רק ב-2009. מאז היו עוד הרבה כתבות ופוסטים, שיעורים והרצאות שהעברתי בנושא, ואפילו פוסט באנטייטלד שנכתב לאחר ששברתי את הבוהן בכף רגל שמאל שלי לפני מפגש של פורטפוליו לייב.

עכשיו הגיעה זמנה של תערוכה.

ב-20/6 תפתח בגלריית המשכן בית מאירוב בחולון התערוכה אונליין אופליין שאצרתי, שתעסוק בהשפעת העידן הדיגיטלי על עולם העיצוב. מטרת התערוכה להציג עבודות ופרויקטים שהושפעו מהעידן הדיגיטלי באחד או יותר מההיבטים הבאים: שימוש בפלטפורמה שהעידן הדיגיטלי מספק להפצה ולמציאת קהלים חדשים, דוגמת רשתות חברתיות ואתרי מימון המונים; מציאת השראה באסתטיקה שמאפיינת את העידן הדיגיטלי ובתוכן האינסופי שהוא מספק, באתרים ובאפליקציות כמו יו-טיוב או אינסטגרם; ושימוש בחידושים הטכנולוגיים שעידן זה מספק, כמו תוכנות ושיטות ייצור חדשות, הדפסת תלת-מימד ועוד.

קוראי הבלוג יכירו מן הסתם חלק גדול מהעבודות שיוצגו בתערוכה (לינק = הפנייה לפוסט רלבנטי בבלוג):

‏"HOW TO" – פרויקט ייחודי זה הוצג לראשונה בשבוע העיצוב בייג'ין באוגוסט 2012, ויוצג לראשונה בישראל במסגרת התערוכה "אונליין אופליין". יוזמות הפרויקט, האוצרות ליאורה רוזין וניצן דבי, פנו לקבוצה נבחרת של מעצבים מישראל ומסין והציעו להם מבחר של סרטי וידאו בשיטת "עשה זאת בעצמך" שבחרו מיו-טיוב. הסרטים שנבחרו מתייחסים למלאכות רבות שכמעט ונעלמו מהעולם, כגון אריגה וסריגה, או להבדיל, ניפוח זכוכית ונגרות. הן חוזרות בלבוש חדש דרך ערוצי מדיה שונים ההופכים אותן לפופולאריות יותר ויותר. המעצבים שנבחרו לפרויקט – חיים פרנס, טל גור, עזרי טרזי, סטודיו רדיש, טל מור, מאיה בן דוד, רועי וספי ינאי ותהילה לוי הינדמן – התבקשו ליצור אובייקט מקורי תוך שהם עושים שימוש, גם אם לא ישיר, במלאכה או במיומנות שלמדו מן הסרט. כך לדוגמה טל גור, שקיבל השראה מסרט יפני על קיפול טישרטס, יצר סדרת חולצות מודפסות באמצעות פטיש להשטחת שניצלים. סרט המלמד איך יוצרים צמר גפן מתוק שימש את סטודיו רדיש ליצירת מוביילים מצמר וכותנה. סרט המלמד איך מדליקים אש בעזרת קרח שימש את חיים פרנס ליצירת כלי ציד ביתיים מעור בעלי חיים.

האפליקציה Good Weather מבית היוצר של סטודיו Fried Cookie: סטודיו Fried Cookie הוקם לפני כשנה וחצי במסגרת סטארט-אפ בשם AfterDownload, המפתח טכנולוגיות להפצת תוכנות. חברות כגון נורטון, אדובי וגוגל כרום פונות לסטודיו כדי להגיע למשתמשים חדשים. הסטודיו מפתח ויוזם באופן עצמאי אפליקציות שאחת מהן, good weather, מציגה את מזג האוויר בצורה ברורה ורעננה ומגרילה בכל בוקר מיני-משחק בצורה אקראית על פי מזג האוויר.

Jacquard 2.0 – מיצב מקורי משותף של אריאל בלונדר ושירה שובל לספריית החומרים של מוזיאון העיצוב חולון ופאבלאב IL: רבים מהחומרים החדשים שמציפים את עולם העיצוב חדשות הם תוצרים של הנדסת חומרים מתקדמת או של מפגש יצירתי בין חומר גלם לבין טכנולוגיות ייצור ידניות ודיגיטליות. בעבר, עם פרוץ המהפכה התעשייתית, אפשר היה ליצור טקסטילים עם דוגמאות מורכבות באמצעות נול הז'קרד. כיום, קבצים גרפיים השולטים בקרן לייזר מאפשרים חופש דומה על ידי חיתוך ועיבוד של משטחים מחומרים שונים. Jacquard 2.0 מפגיש בין אמנות מסורתית לבין טכנולוגיה, ויוצר טקסטיל מורכב על ידי שליטה עדינה בטכנולוגית לייזר דיגיטלית. הטכנולוגיה מאפשרת קילוף איטי ומבוקר של שכבות הבד תוך חשיפת עומק ועושר צבעוני ההופכים את היריעה למשטח תלת ממדי.

שעון Lithe Clock של סטודיו ו.., שהשיקו קמפיין מימון המונים מוצלח באתר קיקסטארטר לייצור השעון ולהפצתו.

הדיילידודלגרם, פרופיל האינטסגרם של המאיירת גפן רפאלי, המעלה מידי יום איורים בהשראת תמונות שמוענות לאפליקציה וזוכה לעשרות אלפי עוקבים.

העבודה Humanum Unknown Error של האמנית צילה חסין והמעצב האינטראקטיבי אמיר תנא, שבוחנת את המתח בין שפת "הקפצ'ות", אותן מילים מעוותות המהוות מנגנון הפרדה בכניסה לאתרים שהשימוש בהם נועד לבני אדם בלבד, לבין שפת QR codes הנהירה למכונות בלבד.

קבוצת אאא, המעצבת גופנים עצמאים בדגש על איכות וחדשנות בתחום, יוזמת פעילויות שונות בתחום התרבות המקומית כמו ערבי השקה לגופנים חדשים, תערוכות, חלוקת פרסים כספיים ומלגות לקידום ולעידוד מצוינות טיפוגרפית, ערבי הקרנות של סרטים פתוחים לקהל ועוד.

הפלטפורמה המקוונת שמור בשם [ ] של המעצבת מאיה בן דוד, שמציעה מנגנון עכשווי לזיכרון חברתי. המעצבים המשתתפים בפרויקט התבקשו למלא את "הרווח שבין הסוגריים" ולהציע אובייקט של זיכרון (ממורביליה) כתגובה לחוויה שמקורה ברשת. אובייקטים אלה תוכננו לייצור בטכנולוגיות של הדפסה תלת-ממדית ומוצגים באופן נגיש ופתוח כקובץ להדפסה.

סדרת האגרטלים Instances של טל ארז וסטודיו קן עיצוב כוללת אוסף אגרטלים שבתוכם קודים לסריקה ולייצור באמצעות מדפסת תלת מימד. כל אגרטל מציג אפשרויות שונות של מניפולציות צורניות על האובייקט הפיזי והמשתמש יכול לחפש ולבחור את הצורה המתאימה לו ביותר.

סדרת הסכינים של תומר בוטנר, "Florentine Kitchen Knives", שהחלה את דרכה כסכיני מטבח "מתוצרת דרום מערב תל אביב" שנוצרו בתהליך יצור מקומי שיתופי.

מיכל סהר (הגילדה) ומושון זר אביב מציגים את גופן "אלף" שעוצב מתוך מוטיבציה להרחיב את מנעד הגופנים הקיימים בעברית ברשת, ובעיקר להוות אלטרנטיבה לברירת המחדל – "אריאל".

אפליקציית Any.Do, המשמשת כלי לניהול משימות, מעוצבת באופן מינימליסטי ומוקפד במטרה להפוך את החוויה המעיקה לפעולה פשוטה, כיפית וחכמה. האפליקציה כוללת פיצ'ר שנקרא Any.DO moment, שמטרתו לייצר חוויה משחקית שתגרום למשתמש לעבור בכל בוקר על המשימות שמחכות לו באותו היום.

ולבסוף, האפליקציה הסלולארית והחברתית Waze מאפשרת לנהגים לחלוק זה עם זה מידע על מצב הכבישים בזמן אמת. השירות כולל מפות המתעדכנות ברציפות, התראות על עומסי תנועה ותאונות, ניידות משטרה, פגעי מזג אוויר, הנחות על דלק ועוד.

פורטפוליו לייב ירושלים, מפגש 2: חדשנות דרך חשיבה עיצובית

$
0
0

מפגש שני בסדרת המפגשים פורטפוליו לייב בירושלים יתקיים ביום שלישי ה-29/10 בשעה 20:00, בגלריית YH4, יד חרוצים 4, קומה 4, ירושלים, בהשתתפות:

  • המעצב עזרי טרזי
  • אמי שחר וסלומה פקיאל, גלריית דיזיינספייס
  • סמנכ"ל השיווק של רשת טולמנ'ס, נגה פרידלנדר

והפעם: חדשנות וחשיבה עיצובית

מעטים האנשים בישראל שמילאו – ועדין ממלאים – תפקידים רבים כל כך בעולם העיצוב, ובזכות כך משפיעים מדי שנה על דור העתיד של המעצבים בישראל, כמו המעצב עזרי טרזי. מגוון התפקידים שהוא ממלא בעולם האקדמי, לצד הפעילות המוזיאלית והציבורית שלו בתחום, מקנים לו תפקיד מכריע בהתווית הכיוון של התחום: הוא מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל מאז 1992 ועמד בראשה בין השנים 1996-2004; לאחר שהקים את התוכנית לתואר השני בעיצוב תעשייתי בבצלאל בשנת 2003 עמד בראשה עד השנה שעברה. בנוסף, הוא חבר במועצה להשכלה גבוהה משנת 2006, עובד כמעצב פעיל ועבודותיו הוצגו במוזיאונים, בגלריות ובירידים החשובים בעולם.

השנה טרזי הוציא לאור את ספרו הראשון, "Dז – חדשנות דרך חשיבה עיצובית", המציג מתודולוגיה מנומקת לחשיבה עיצובית, ופונה לא רק למעצבים אלא גם ובעיקר לקהל הרחב ולמקבלי ההחלטות. עיקר הספר הם שבעה פרקים המתארים מתודולוגיה מנומקת לחשיבה עיצובית, ששואבת את השראתה מעולם החקלאות: חריש, זריעה, נביטה, הנצה, פריחה, הבשלה וקציר.

D7_cover_02

האם צורת החשיבה של מעצבים ומתודות העבודה שלהם באמת עדיפות על פני מתודות אחרות? מתי יש ערך לחדשנות ומתי היא רק עוד טרנד או באזז וורד אופנתיים? מה התפקיד והאחריות של האקדמיה בהכשרת המעצבים וכיצד היא מתמודדת עם הביקורת על הסטודנטים צעירים שרוצים להיות הפיליפ סטארק הבא? כיצד משפיעים ירידי העיצוב על התחום? ולבסוף, מה יודע קהל הצרכנים על עבודת המעצב וכיצד הדבר משפיע על הטעם המקומי?

כל זאת ועוד ביום שלישי ה-29/10 בשעה 20:00, גלריית YH4, יד חרוצים 4, קומה 4, ירושלים.

 19401_3_1194268135

פורטפוליו לייב חיפה. מפגש 01: חדש, חדיש ומחודש

$
0
0

אני שמח ונרגש לספר שסדרת המפגשים פורטפוליו לייב, שמציינת החודש שנתיים לקיומה, מתרחבת ומגיעה גם לחיפה! השאיפה היא לקיים מפגש מדי חודש, ולשם כך חברנו לעיריית חיפה ולחנות אסופה מעשיה חיפה, שהמפגשים יתקיימו בקומת הגלריה שלה.

המפגש הראשון יתקיים ביום שני ה-23/12 בשעה 20:00, במשה אהרון 1, עיר תחתית, חיפה. וכיאה למפגש ראשון וחגיגי, אורחים שווים במיוחד:

  • פרופ' עזרי טרזי, מעצב וחוקר עיצוב, מייסד התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, בצלאל
  • רותי דירקטור, אוצרת ראשית, מוזיאון חיפה לאמנות
  • ירון שין (ג׳ובוי), ראש המחלקה לתקשורת חזותית, ויצו חיפה

מפגש 01: חדש, חדיש ומחודש

מעטים האנשים בישראל שמילאו – ועדין ממלאים – תפקידים רבים כל כך בעולם העיצוב, ובזכות כך משפיעים מדי שנה על דור העתיד של המעצבים בישראל, כמו המעצב עזרי טרזי. מגוון התפקידים שהוא ממלא בעולם האקדמי, לצד הפעילות המוזיאלית והציבורית שלו בתחום, מקנים לו תפקיד מכריע בהתווית הכיוון של התחום: הוא מרצה במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל מאז 1992 ועמד בראשה בין השנים 1996-2004; לאחר שהקים את התוכנית לתואר השני בעיצוב תעשייתי בבצלאל בשנת 2003 עמד בראשה עד השנה שעברה. בנוסף, הוא חבר במועצה להשכלה גבוהה משנת 2006, עובד כמעצב פעיל ועבודותיו הוצגו במוזיאונים, בגלריות ובירידים החשובים בעולם.

השנה טרזי הוציא לאור את ספרו הראשון, "Dז – חדשנות דרך חשיבה עיצובית", המציג מתודולוגיה מנומקת לחשיבה עיצובית, ופונה לא רק למעצבים אלא גם ובעיקר לקהל הרחב ולמקבלי ההחלטות. בספרו בוחן טרזי שאלות כמו האם צורת החשיבה של מעצבים ומתודות העבודה שלהם באמת עדיפות על פני מתודות אחרות? מתי יש ערך לחדשנות, ומתי היא רק עוד טרנד או באזז וורד אופנתיים? הדיון בשאלות אלו רלבנטי במיוחד כשהוא מתקיים במקביל לזירות האחרות שבהן פועל טרזי – האקדמית, הגלריינית והמוזיאלית, ובעקבות התערוכה "מן-המוכן – 100 שנה לרדי-מייד", שמוצגת במוזיאון חיפה לאמנות.

D7_cover_02

כיום נתפס הרדי-מייד כאחת ההצעות הנועזות והמהפכניות ביותר ביחס לאמנות המודרנית. אוצרת התערוכה, רותי דירקטור, מבקשת לבחון בתערוכה מה ואיך עושים היום עם מורשת דושאן: האמנם מורשת הרדי-מייד גורפת עד כדי כך, שיש לתהות האם קיימת אמנות שאיננה רדי-מייד? האם קיימת אמנות שאיננה הצבעה, לקיחה, שאילה וניכוס? האם האמנות יכולה לחמוק מרודנותו של הרדי-מייד, ועם זאת, לחמוק מעצם הגדרתה כחפץ ולפיכך כסחורה? ולבסוף – האם נותר היבט רדיקלי בשימוש בחפץ מן-המוכן בעולם שבו חפצים הם חלק מהשיטה הקפיטליסטית?

שאלות אלו ואחרות יעמדו במרכז הערב הראשון בסדרת המפגשים "פורטפוליו לייב" חיפה. הסדרה עוסקת ביחסי הגומלין בין התרבות החזותית – עיצוב, אדריכלות, אמנות, איור, טיפוגרפיה, צילום ועוד – לבין תרבות דיגיטלית, טכנולוגיה, שפה ומקום. במפגש הראשון ישתתפו בנוסף לטרזי ולדירקטור גם ירון שין (ג׳ובוי), ראש המחלקה לתקשורת חזותית, ויצו חיפה.

פורטפוליו לייב חיפה: אסופה מעשיה חיפה, משה אהרון 1, עיר תחתית, חיפה, יום שני ה-23/12 בשעה 20:00

מחשבות על נעליים: ערב השקה

$
0
0

פורטפוליו News: ביום חמישי ה-30 באוקטובר בשעה 19:0 יתקיים בבית בנימיני ערב ההשקה של הספר ״מחשבות על נעליים״. הספר הוא אסופת מאמרים שיצאה לאור בהוצאת בצלאל ורסלינג, בעריכת גל ונטורה, אורי ברטל ועינת לידר מהמחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל. במהלך הערב יתקיימו ההרצאות הבאות: ד״ר אליה ברטל – ״ג׳וליה רוברטס והנעליים של פרויד – מחשבות מותרות״ ופרופ׳ עזרי טרזי – ״טכנו רוקוקו והמהפכה השלישית של תעשיית הנעליים״.

צילום: ארכיון בצלאל
ליה מיזרב. צילום: ארכיון בצלאל

אסופת המאמרים מציגה סקירה של תפקידן ההיסטורי, הפוליטי, החברתי, התרבותי, האתנוגרפי, התקשורתי והכלכלי של הנעלים. נעלים, ככל מוצר אופנה, אינם רק מוצר פונקציונאלי אלא מהווים אלמנט סמיוטי המצביע על מסומנים אחרים כדוגמת קונספטים, רעיונות ואידיאולוגיות. לאורך ההיסטוריה נעליים היוו תמיד חלק מכינון זהויות וגבולות סוציו-אקונומיים ומגדריים, והעידו על מעמדו הכלכלי-חברתי, על העדפותיו התרבותיות ולעיתים אף על המיניות של האדם הנועל אותן. באמצעות המיתוסים, הסיפורים, הסרטים והאמנות הפכו הנעלים לאובייקט התשוקה האולטימטיבי וסמל לפטישיזם, וככזה הן נוגעות, מעוררות ומפעילות אותנו רגשית. אך אובייקט זה, שמיוצר, נמכר, נלבש או ננעל כפרקטיקה יום-יומית, מתפקד גם כסימן בעל כוח המייצר רעיונות חברתיים, ומפעיל מחד גיסא תהליכים כלכליים ומאידך גיסא תהליכים פוליטיים חדשים הנוגעים בסוגיות של מגדר ומיניות.

האסופה מבוססת על הכנס ״של נעליך מעל רגליך: נעליים בתרבות החזותי״, שנערך בבצלאל במאי 2013 במשותף על ידי המחלקה להיסטוריה ותיאוריה והמחלקה לצורפות ואופנה.

בית בנימיני רח׳ העמל 17, תל אביב. הכניסה חופשית.

מחשבות על נעליים הזמנה


קול קורא להשתתפות ב״עיצובנגב״ –סדנת העיצוב של קרן מיראז׳

$
0
0

פורטפוליו News: קרן מיראז׳ לפיתוח הנגב תקיים ב-20-21/3 בפעם השנייה את עיצובנגב, סדנה למעצבי מוצר, שמטרתה עידוד יצירה ופתיחת אופקים למעצבים הרואים עצמם יזמים המעוניינים ליצור בנגב. הסדנה – שתתקיים ב״נקודה ה- 12״, מתחם אמנות במושב שדה צבי (צפון הנגב) – תעסוק בשילוב טכנולוגיות מסורתיות וחדשניות – טקסטיל ותלת ממד. על הצד המקצועי אמון המעצב התעשייתי פרופ׳ עזרי טרזי, וכן אנשי מקצוע נוספים.

מאיה צימרמן, קסת דיו. מתוך הסדנה הראשונה של עיצובנגב
מאיה צימרמן, קסת דיו. מתוך הסדנה הראשונה של עיצובנגב

״עיצובנגב״ באה לענות על צורך קיים של קהילת המעצבים, שמחפשים הזדמנויות מיוחדות ליצור ולהתפתח, תוך חשיפת האפשרויות וההזדמנויות ליצירה בנגב. המעצבים שיקחו חלק בסדנה ויגלו עניין בהמשך יצירה באזור, יוכלו להתמודד על מקום בתוכנית היזמות של קרן מיראז׳ – תוכנית יזמות ייעודית למפתחי ומעצבי מוצר, הנותנת הזדמנות חד פעמית ליזמים בעלי רעיונות עסקיים מקוריים להוציאם אל הפועל בנגב.

המשתתפים בסדנה יבחרו לאחר סינון קורות חיים, תיק עבודות והצעות למוצרים שיהיו מעוניינים לעצב במהלך הסדנה. ההרשמה למיונים ללא תשלום עד לתאריך 10/3/15 בלינק.

קרן מיראז׳ ישראל הינה קרן פילנתרופית המתמקדת בתחומי חיים מגוונים, במטרה ליצור שיח ציבורי חיובי, ולהפוך את מרחב הנגב למקום רלוונטי בעבור אזרחי ישראל והעולם. תחומים אלה כוללים פיתוח כלכלי, פיתוח תשתיות, התיישבות, קידום מערך החינוך והתרבות, עידוד יזמות ויצירת מערך יחסי ציבור לאזור. תוכנית היזמות של הקרן היא תוכנית יוקרתית המורכבת מקורס שנתי שאליו זוכים להתקבל כ-30 צעירים נבחרים בלבד, מכל רחבי הארץ. המיונים לתוכנית פתוחים ליזמים בתחום פיתוח המוצר בפן העיצובי והטכנולוגי וכן מהנדסים, ומתכנים הרואים עצמם גרים או פועלים בנגב.

במהלך המיונים מומחי הקרן בודקים את הרעיון וההיתכנות העסקית שלו, וכן את הפוטנציאל של היזם עצמו ואת כישוריו. היזמים הנבחרים, הינם בעלי רעיונות לפרויקטים עסקיים וכלכליים בשלבי בשלות שונים, כשהמשותף לכולם הוא מיקומם ותרומתם לפיתוח הנגב. התוכנית מלווה את היזמים משלב הרעיון ועד להקמת העסק, כולל סיוע בייצור המוצר, בניית אבטיפוס, ליווי אישי של אנשי מקצוע, מפגשים עם משקיעים פוטנציאליים ועוד.

קרן סינגר, עציץ נורה. מתוך הסדנה הראשונה של עיצובנגב
קרן סינגר, עציץ נורה. מתוך הסדנה הראשונה של עיצובנגב

מחוז חפץ: עזרי טרזי וחיים פרנס במגדל דוד

$
0
0

פורטפוליו News: במוזיאון מגדל דוד תיפתח ביום חמישי ה-16/7 מחוז חפץ, תערוכת עיצוב עכשווי חדשה שמפגישה שני מעצבים בכירים, ילידי ירושלים – עזרי טרזי וחיים פרנס, תלמידי בצלאל לשעבר ומרצים לעיצוב בהווה. בתערוכה מציגים טרזי ופרנס גופי עבודה חדשים שעוצבו מתוך מחקר אישי על ירושלים, העיר שבה ספגו את מקורות השראתם וזו שהייתה גורם משמעותי בגיבוש זהותם כמעצבים בוגרים. אוצרת: סמדר קרן.

עזרי טרזי, חפירה, 2015 (צילום אלעד שריג)
עזרי טרזי, חפירה, 2015. כל הצילומים: אלעד שריג
עזרי טרזי, סיתות, 2015 (צילום אלעד שריג)
עזרי טרזי, סיתות, 2015

 

עזרי טרזי, עפר רגבייך, 2015 (צילום אלעד שריג)
עזרי טרזי, עפר רגבייך, 2015
עזרי טרזי, גוש ציון, 2015 (צילום אלעד שריג)
עזרי טרזי, גוש ציון, 2015

 

עזרי טרזי, מקאם מקום, 2015 (צילום אלעד שריג)
עזרי טרזי, מקאם מקום, 2015

 

בעבודות המוצגות מתייחסים המעצבים אל ירושלים הן כמקום מוחשי, מרחב בעל תרבות חומרית עשירה ומאפיינים גיאופוליטיים טעונים, והן כמושג מופשט הנתון לפרשנויות משתנות. טרזי מציג תשעה שולחנות אירוח שבבסיס עיצובו של כל אחד מהם התייחסות רעיונית וחומרית שונה להיבט מסוים של העיר. השולחנות יוצאים מנקודת מוצא צורנית זהה ולחלקם מנגנון דינאמי הנחשף רק עם השימוש בהם.

עבודותיו של פרנס משלבות בין חפצים שימושיים מאולתרים ואובייקטים פיסוליים מלאי הומור, והן מוצגות בתערוכה בארבעה מקבצים הבנויים כסביבות עבודה רוויות, רוחשות ומפעפעות. על אף נקודות המפגש הרעיוניות בין עבודותיהם, יצירתם של טרזי ופרנס מונעות מגישות עיצוביות שונות בתכלית. בהתאם לכך, התערוכה מעמידה לכל מעצב חטיבה נפרדת ובכך מאפשרת מבט נצבר על מהלך החשיבה העיצובי של כל אחד מהם, כפי שהוא נבנה מאובייקט לאובייקט. את העבודות בתערוכה מלווים סרטונים המתעדים את הכנת המוצגים. בכך, מזמנת התערוכה הצצה גם אל תהליך העיצוב בהתהוותו, החל במקורות השראה, דרך אופני פעולה ועד לתוצר הסופי.

חיים פרנס, פינג'אן קוטף סברס (קונצנטרי), 2015 (צילום אלעד שריג)
חיים פרנס, פינג'אן קוטף סברס (קונצנטרי), 2015
חיים פרנס, שרפרף גמל, 2014 (צילום אלעד שריג)
חיים פרנס, שרפרף גמל, 2014
חיים פרנס, קפה בוץ, 2015 (צילום אלעד שריג)
חיים פרנס, קפה בוץ, 2015
חיים פרנס, פנקס פרנס 2, 2015 (צילום אלעד שריג)
חיים פרנס, פנקס פרנס 2, 2015
חיים פרנס, פינג'אן תחמיש, 2014 (צילום אלעד שריג)
חיים פרנס, פינג׳אן תחמיש, 2014

הבחירה של מוזיאון מגדל דוד לקיים לראשונה תערוכה זוגית המוקדשת לשני מעצבים תעשייתיים היא מהלך רב-משמעות המבקש להתייחס למרחב הפיזי שבו פועל המוזיאון כמו גם לתפקידו כמוסד תצוגה. עבודותיהם של שני המעצבים מאפשרות התחקות אחר תעשיית המלאכות המסורתיות של העיר העתיקה וסביבותיה, תעשייה ההולכת ונעלמת מן הנוף המקומי. כמו כן, בעצם פתיחת התערוכה בקיץ זה במגדל דוד נסגר מעגל בן כמעט 100 שנה, מאז תקופת המנדט שבה שימשה מצודת דוד למשכן המוזיאלי לחשיפתה של האמנות החזותית הארצישראלית הצעירה (תערוכות מגדל דוד, בין השנים 1932-1921).

רשימת קריאה #26

$
0
0
  • dezeen: המעצב טוקוג׳ין יושיאוקה השתמש ביותר מ-2 מיליון קשים ליצור את המיצב טורנדו לרגל תערוכת רטרוספקטיבה חדשה ביפן
  • FastCompany: למה אנחנו אוהבים אובייקטים עם חלקים זזים?
  • בואו נדבר על מיתוג: רן סגל ממליץ – תעבדו קשה ותהיו נחמדים לאנשים
  • המלבישה: בת כמה אני נראית לך? שלי גרוס מספרת שלא משנה כמה מסוקרנת היא תהיה, היא לעולם לא תשאל את השאלה הזו
  • designZoom: סיגל נמיר על מחוז חפץ, התערוכה של עזרי טרזי וחיים פרנס, שתיפתח בחמישי הקרוב במוזיאון מגדל דוד
  • dezeen: לי אלדקורט תעמוד בראש מחלקה חדשה לעיצוב היברידי בבית הספר לעיצוב פארסונס בניו יורק

Portfolio-gif-its-nice-that-hero

  • It's Nice That: עצות לבוגרים הטריים איך לבנות את תיק העבודות
  • FastCompany: למה החוויות הדיגיטליות הטובות ביותר של המחר ירגישו אנלוגיות
  • xnet: נעמה ריבה על שני המוזיאונים שתכננו רם קולהאס ופרנק גרי, של פראדה וארמאני, שמהדקים את היחסים בין אמנות לאופנה
  • הגרדיאן: הסוף לניסויים בבעלי חיים? אוליבר ווינרייט על הזוכה בתחרות השנתית של מוזיאון העיצוב לונדון
  • הניו יורק טייימס: מטשטשים את החלוקה בין גלריות למוזיאונים
  • הארץ: למה אין פה צל? אסתר זנדברג על החטא התכנוני הקדמון של אדריכלי ישראל, לרגל תערוכה חדשה במוזיאון העיצוב חולון

jbieber

  • הגרדיאן: ג׳ונתן ג׳ונס תוהה מה היה אומר מיכלאנג׳לו על תמונת העירום שהעלה ג׳סטין ביבר לחשבון האינסטגרם שלו
  • כלכליסט: רעות ברנע עם זאב אנגלמאיר שמציג בתערוכה חדשה את פרשנותו לספר בראשית ולא חושש לעצבן
  • It's Nice That: מגזין i-D משיק ארכיון מקוון של של השערים שלו
  • FastCompany: האם הטלפון הקווי זקוק ליורש בעידן המודרני
  • xnet: נעם טננבאום ואיציק חזן על סטודנטים מבצלאל שעיצבו מוצרים המיועדים לחולי פרקינסון
  • אאא: הלוגו שלנו גדול וירוק. הדס זהר על השינויים בלוגו של תנובה

90 icons

Tavis Coburn
Tavis Coburn
  • designboom: ראיון עם המאייר Tavis Coburn
  • FastCompany: טיפים ליעילות מ-32 מעצבים מהטובים בעולם
  • xnet: נעמה ריבה על המבנה של בסיס, בית הספר הוותיק לאמנויות עובר לבניין מרווח בהרצליה
  • אלכסון: מהירות, בידור, גירוי ויזואלי ותוכן שיווקי. מייקל מסינג שואל האם עיתונות מעמיקה ורצינית יכולה לשרוד באינטרנט?
  • הגרדיאן: דמיאן הירסט פותח גלריה משל עצמו
  • dezeen: האדריכל דייויד אדג׳יה יצר קולקציית טקסטיל בהשראות אפריקאיות לחברת Knoll ואוצר תערוכה מקבילה בקופר יואיט
Kevin Chao
Kevin Chao
  • designboom: ראיון עם המעצב הגרפי Kevin Chao
  • הניו יורק טייימס: אליס רותורן על Design Derby, תערוכה שמשווה בין העיצוב הבלגי להולנדי, נפתחה ברוטרדם ותעבור לגנט
  • It's Nice That: התדמית של פנטגראם לפרויקט Build Your Own Pavilion של הסרפנטיין
  • xnet: שירה ברזילי מציצה לספרי הסקיצות של בוגרי המחלקה לאופנה בשנקר
  • dezignZoom: סיגל נמיר על Workplace 3.0, התערוכה שהוקדשה לרהיטי חלל העבודה בסלונה דל מובילה
  • dezeen: פיליפ סטארק סבור שטכנולוגיית הלדים מחייבת מעצבים לעצב מחדש את כל תחום התאורה

רשימת קריאה #31

$
0
0
  • xnet: בעידן ממותג שבו כל ברכת שנה טובה עלולה להסתיר אינטרס מסחרי, עודד בן יהודה חוזר לארכיון ידיעות אחרונות ומגלה את התמימות הישראלית של פעם, שבעצם לא הייתה לגמרי כזו
  • הארץ: פוליטיקה, לאומנות, או סתם גחמה? נטע אחיטוב מספרת מה באמת קובע את השעה בשעון?
  • Hope & Fears: כמה זמן באמת לוקח להשתחרר מהרגלים
  • Wired: איך אסירים וקרובי המשפחה שלהם מדרגים בתי סוהר ב-yelp ואתרים אחרים
  • dezeen: הבסיס של עיצוב הוא אנשים, כולל פליטים, אומרת טליה רדפורד
עידו עבולאפיה
עידו עבולעפיה

the jet age

Alexa Pollmann
Alexa Pollmann, Designers in Residence

Orbis 3D printed gold

Pitsunda, Abkhazia

  • הגרדיאן: למה לרוסיה יש את תחנות האוטובוס הכי יפות בעולם?
  • dezignZoom: סיגל נמיר על גור ענבר, גבי פרז ואופיר נאור – הזוכים החדשים במלגת סטודיו ראשון של בית בנימיני
  • כלכליסט: ״אני מצייר גולגולות מאז שהייתי קטנצ׳יק. זה מרגיע אותי״. יונת נחמני מראיינת את גרגורי לרין
  • designo: תמר שפריר מראיינת את המתכניים של אולם התצוגה החדש של Vitra Workspace

google 2015

  • Brand New: הלוגו החדש של גוגל
  • הגרדיאן: ג׳ונתן ג׳ונס בודק למה אמנות שמשתמשת בכדורים (pharmaceutical art) היא כל כך ממכרת?
  • xnet: איתי יעקב חושף שמותג האופנה הישראלי אתא יוקם מחדש
  • כלכליסט: הטכנולוגיה היא סוף עידן הפיסול. דנה גילרמן בראיון עם אלי גור אריה

מתאמצים להתארגן מחדש

$
0
0

Parnas+Tarazi_020

עזרי טרזי

בתערוכה ״מחוז חפץ״ מציג טרזי תשעה שולחנות אירוח. המשותף לכולם הוא מתאר היקף השולחן שנבנה על פי מתאר חומת העיר העתיקה בירושלים. במרבית השולחנות רגלי השולחן הם בצורת בזנ״ט מחודד בקצהו. כל שולחן מציג פירוש אחר, וראיה מזווית שונה על סוגיות חומריות, פוליטיות ותרבותיות הקשורות לעיר ירושלים. כל שולחן עשוי מחומרים ותהליך ייצור שונים, אך רצף השולחנות מציג פנורמה רחבה המייצגת את המגוון המאפיין את העיר, כפי שהיא נתפסת על ידי טרזי.

שולחן מיפוי מחדש
שולחן מיפוי מחדש

שולחן מיפוי מחדש_עזרי טרזי_צילום אלעד שריג

איזה אובייקט הכי מייצג את התערוכה לדעתך?

״שולחן ׳מיפוי מחודש׳ עשוי לוח בטון שטוח החתוך במתאר העיר העתיקה, ועליו מוקרנת מפת הרחובות הפנימיים של העיר המחולקת למקטעים קטנים. העברת היד מעל השולחן במרחק של כ-5 ס״מ מפרקת את מרקם העיר ופורעת אותו לחלוטין. מיד לאחר פעולת ׳ההרס האורבני׳ מקטעי העיר מתאמצים להתארגן מחדש.

״הרעיון שעומד מאחורי השולחן מדגיש את הרגישות הגבוהה של העיר לכל אחד מהמבקרים שמגיעים אליה ומנסים להפר את האיזון העדין הקיים בה בין תושביה ואורחיה. ההקרנה נשלטת על ידי חיישן תלת ממדי המזהה את תנועות הידיים ומתרגם אותן לתוכנת מחשב השולטת בתמונה״.

  1. איזה תגובות מפתיעות קיבלת על התערוכה מאז שהיא נפתחה?

״התגובה הכי מפתיעה היתה הגעתה של גב׳ נחמה רבלין, אשת נשיא המדינה, שהייתה הראשונה להגיע לשיח הגלריה שקיימנו במקום, וההתעניינות העצומה שלה בעיצוב בכלל ובפרטי התערוכה בפרט״.

שולחן חלוקת העיר
שולחן חלוקת העיר
שולחן מקאם מקום
שולחן מקאם מקום

האם ואיך משפיע מה שנקרא ״המצב״ בירושלים ובארץ על הפרשנות ועל הקריאה של התערוכה?

״׳התקוממות הסכינים׳ מתרחשת בראש ובראשונה כתגובה לסכסוך המתחדש על הר הבית בין המוסלמים ליהודים, וירושלים עומדת כאן במרכז הסכסוך כאובייקט דתי. במידה רבה התערוכה זאת ניבאה את הדברים, ואף במידה מסויימת התריעה עליהם. שולחן ׳חלוקת ירושלים׳, ושולחן ׳מקאם מקום׳ מדברים ישירות על הסכסוך הדתי הזה, ומציעים דרך אחרת להתבונן על המציאות. כך שהתערוכה היתה רלוונטית ואקטואלית גם בזמן פתיחתה, אך האירועים של ׳התקוממות הסכינים׳ שחלקם מתרחש בשולי העיר העתיקה ובתוכה, רק מדגישים את חשיבותה ועוצמת האמירה בתערוכה״.

אם היה מוטל עליך היום לעצב לתערוכה אובייקט חדש, מה היית מעצב ולמה?

״הייתי בונה שולחן במתאר העיר העתיקה שהוא גוף תאורה מפיץ אור לבן בוהק וחלבי מתוכו, ובכל פעם שאדם מתקרב אליו למרחק של פאדום (מידה ימית של 180 ס״מ) השולחן כבה באיטיות. רק כשהאדם מתרחק מעבר למרחק הזה השולחן נדלק״.

חיים פרנס
חיים פרנס

חיים פרנס

בתערוכה מציג פרנס ״הרכבות״ של חפצים עתיקים/ישנים עם חדשים ובנוסף הוא מקיים רובד של חיבורים בין סמלים, וחפצים סמליים, מתוך התרבות החומרית המקומית/ ישראלית עם עולם המושגים הפרטי שלו. בנוסף הוא נותן ביטוי לדרך המחשבה שלו התופשת חפצים כספרי לימוד ומנסה לחבר באמצעות העשייה שלו נוסטלגיה עם עתידנות. ״היכולת להגות ולייצר חפצים בדיוניים הניתנים לפיענוח על ידי מי שחי כאן בצורה שונה לחלוטין ממי שחי במקום / תרבות אחרת חשובה לי בפענוח הגנטיקה של החפץ הישראלי״, הוא אומר.

פנקס פרנס 2
פנקס פרנס 2

איזה אובייקט הכי מייצג את התערוכה לדעתך?

״בתערוכה מוצג ספרון קודש כרוך עור שדפיו עשויים חומר עוצר כדורים, שנלקח מאפוד מגן. הטקסט שהוא מכיל אינו כתוב אלא עשוי תקווה״.

  1. איזה תגובות מפתיעות קיבלת על התערוכה מאז שהיא נפתחה?

״הפתיעה אותי כמות גדולה מאד של תגובות שכללו הבנה של העבודות בממד הרגשי, משום שסברתי שרוב העבודות לא יובנו ממש״.

האם ואיך משפיע מה שנקרא ״המצב״ בירושלים ובארץ על הפרשנות ועל הקריאה של התערוכה?

״׳ישנו ניתוק פיזי ותרבותי בין סצינת הגלריות והמוזאונים התל-אביבית, והמצב הביטחוני שהחמיר לא ממש שינה את העובדה ששוחרי עיצוב רבים מהמרכז נשארו קרוב לעצמם״.

גבעות טמבל
גבעות טמבל

אם היה מוטל עליך היום לעצב לתערוכה אובייקט חדש, מה היית מעצב ולמה?

״העבודה ׳גבעות טמבל׳ שאני מציג עכשיו בגלריית ויטרינה בחולון, בתערוכה העוסקת בזיכרון יצחק רבין, היא פרי שצמח מתוך גוף העבודה – למעשה אובייקט חדש טרי ומאובק״.

קול קורא לתערוכה ״התנ״ך של המחברים״

$
0
0

הפעולה של חיבור דברים היא בסיסית בתהליך העשייה, לא רק בעולמות העיצוב. מגדל קוביות העץ הראשון של ילד מבוסס על כוח הכבידה כמחבר, הקושר את שלל החלקים למכלול חדש. כאשר ילד גדל מתפתחות גם אבני הבניין המשמשות אותו וכך מתאפשרים יחסים חדשים וגם תוצרים מורכבים יותר. יחסי הגומלין בין המחברים, בין הם מקובעים באופן זמני או קבוע, מאפשרים תנועה קווית או מעגלית, או כל חיבור אחר העולה על הדעת.

Mickey, עמי דרך ודב גנשרוא
Mickey, עמי דרך ודב גנשרוא

האופן שבו דברים מחוברים טומן בחובו יופי אינהרנטי, הגיון אסתטי בלתי ניתן להכחשה, וביטוי לכנות ואמת פנימית. בסביבתנו הפיזית אנו עטופים בדוגמאות לאינספור מחברים וחיבורים מכניים. הטבע (כפי שהוא משתקף בין השאר גם בגיאולוגיה) עשיר בדוגמאות מעולם הצומח והחי המלמדות את האדם את המהות הפנימית של מחבר. לעיתים מזומנות, הופכת אסתטיקת המחבר לשפה עיצובית של ממש. ארכיטקטים ומעצבים השתמשו בדוגמאות אלה לדמיין מבנים וחפצים: בקמרוני גשרים ובניינים בולטת אבן הראשה, ובשרפרף חליבה פשוט קל להבחין ברגלי העץ העגולות החודרות את משטח הישיבה וננעצות בו בחיבור המחוזק על ידי קפיסי עץ. באמצעות המחבר נגלית בפנינו ההבנה המלאה של מבנה האובייקט והדרך האינטליגנטית של ייצורו. מחברים יכולים להיות דרך לחיבור שני חלקים מאותו החומר, דרך לחיבור שני חלקים מחומרים שונים, או מחבר שהוא חפץ שלישי המחבר בין שני חלקים (בין מאותו החומר או מחומר שונה).

עמי דרך היה אמן של חיבורים ומחברים. בהכשרתו כהנדסאי מכני וכמעצב תעשייתי, היה לו גם כשרון להתחבר לאנשים ולחבר בין אנשים. תכונות אלה היו הבסיס לשיתוף הפעולה שלו עם המעצב דב גנשרוא, כשותפו לסטודיו וכחברו האישי. הפרוייקט המשותף הראשון שלהם היה שולחן עשוי לביד עץ שרגלי המתכת שלו חוברו בדרך של אריגת שתי וערב למשטח עליון. הפרויקט הוצג בזמנו בתחרות עיצוב ביפן. הביטוי הכן והגלוי של המחבר כליבה של העשייה העיצובית ליווה כגישה מובילה של דרך העיצוב של עמי דרך, כך גם בדרך חייו וכך גם כמחנך, שותף וחבר.

מעצבות ומעצבים מוזמנים להציע אובייקט או סדרת אובייקטים, לתערוכת מחווה זו. יצירות העיצוב המוצעות יכולות להיות מכל תחום ובלבד שינבעו מההגדרה של עיצוב הנובע ושואב את תצורתו מתוך השפה של המחבר. את ההצעות הראשוניות יש להעביר אל אוצרי התערוכה, עזרי טרזי ודנה אריאלי, לא יאוחר מה-1.3.2016. התאריך האחרון למסירת דימוי על מנת לאפשר הפקת קטלוג צנוע הוא ה-1 באפריל 2016.

התערוכה תפתח בגלריה ויטרינה במהלך חודש יולי 2016.

לפרטים נוספים: דנה אריאלי – arielid@hit.ac.il;
עזרי טרזי – 
ezri@tarazistudio.com

בחזרה לעתיד: כנס ותערוכה בשנקר

$
0
0

לוגו

מוזיאון תל אביב, אמקור, משכית, האוניברסיטה העברית ואתא הם רק כמה מוסדות ומותגים אייקוניים שנדרשו לעדכן את התדמית שלהם בשנים האחרונות. כיצד מתבססים על העבר ונותנים לו פרשנות חזותית הקשורה לטרנדים עכשוויים? מתי צריך לוותר על הישן כדי ליצור משהו חדש ומתי כדאי להתבסס על המורשת ולעדכן אותה? מה בין נוסטלגיה לבין הרצון להיות חדשני? וכיצד מעצבים שעובדים עם אייקונים תרבותיים נותנים לעבר פרשנות חזותית עכשווית, מבלי לאבד את הזהות המקורית שלהם?

בשאלות אלה ורבות אחרות יעסוק הכנס ״בחזרה לעתיד״, שיוזם מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל. הכנס יעסוק במותגים איקוניים ישראלים שנדרשו בשנים האחרונות לעדכן את תדמיתם באמצעים עיצוביים כאלה ואחרים וביניהם: רמיקוב, אתא, אמקור, האוניברסיטה העברית, משכית, מוזיאון תל אביב ועוד.

״במהלך הכנס נבדוק עד כמה מותגים היום, בעידן הדיגיטלי ובהווה שמשתנה בקצב מהיר, יכולים לשמור על האיקוניות שלהם ולהיחשב על זמניים״, אומר יובל סער, ראש מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל והעורך הראשי של פורטפוליו. נדון במתח שבין הרצון לשמור על האפיל של המותגים הידועים, שהצלחתם מוכחת, לבין הצורך להיחשב עדכניים ועכשוויים בכדי לחזק את ההצלחה הכלכלית של המותג.

״בנוסף, נעלה לדיון שאלות מעניינות כמו האם העבר הוא פרה קדושה שאסור לגעת בה, בין השאר על רקע מקרים כמו זה של מוזיאון המטרופוליטן בניו יורק ששינה לגמרי את הלוגו האיקוני שלו, ואף קיצר את השם שלו באופן רשמי לשם החיבה שלו, The Met. עד כמה הרדיפה אחר העכשווי, המעודכן והצעיר מכתיבה החלטות כמו שינוי שמו של מוסד ושל הלוגו שלו? האם נכון לקחת מותגים שחדלו לפעול ולתת להם חיים חדשים רק מתוך רגש נוסטלגי? מה הקשר בין כל אלה להצלחה כלכלית של מותג? האם יש קשר בין הביקורת של קהילת המעצבים על מהלכי מיתוג לא מוצלחים לבין ההתקבלות שלהם בקרב הקהל הרחב? ועד כמה הקהל הרחב בכלל שם לב למהלכים האלו?״
.

זליג סגל (1954), אריאל שקל (2015), האוניברסיטה העברית
זליג סגל (1954), אריאל שקל (2015), האוניברסיטה העברית

הכנס שיתקיים ב-2.6  ייפתח בהרצאה של גלית גאון, האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון, תחת הכותרת ״לא רטרו״. בכנס ייערכו פאנלים וביניהם:

בין מוזיאון תל אביב והאוניברסיטה העברית למוזיאון ארץ ישראל ואוניברסיטת תל אביב – מנחה: עודד בן יהודה (xnet) המחלקה לתקשורת חזותית שנקר, ובהשתתפות מיכל סהר, המחלקה לתקשורת חזותית בצלאל ודקל בוברוב, ראש המחלקה לתקשורת חזותית, שנקר.

בין משכית לאתא – מנחה: יערה קידר (היסטוריוניות וחוקרת אופנה); משתתפים – טל אמית (ארכיון האופנה של שנקר), שרון טל (משכית), יעל שנברגר (אתא).

פאנל סיכום – פרופ׳ ירום ורדימון, דיקן הפקולטה לעיצוב בשנקר; פרופ׳ עדי שטרן, נשיא בצלאל; ליסה פרץ, עורכת גלריה שישי (הארץ); יובל סער, ראש מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל.

כמו כן, יתקיימו שלוש הרצאות תחת הכותרת ״בין אמקור, לפיד ורמיקוב״: פרופ׳ עזרי טרזי – העיצוב מחדש של מקררי אמקור; שלומי איגר – העיצוב מחדש של משחק הרמיקוב; מאיה בן דוד ויהונתן הופ – אוצרי התערוכה ״פועל יוצא״ בבית בנימיני שבודקת מה היה קורה אם מפעל לפיד היה ממשיך לפעול.

תכנית הכנס המלאה, ליחצו להגדלה
תכנית הכנס המלאה, ליחצו להגדלה
אורלי אדלביץ מתוך ״פועל יוצא״. צילום: שחר תמיר
אורלי אדלביץ מתוך ״פועל יוצא״. צילום: שחר תמיר

בחזרה לעתיד – התערוכה

בתערוכה יוצגו פריטים של מותגים איקוניים מהעבר של המותגים שידונו בהם בכנס – אמקור, רמיקוב, אתא, משכית, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב ועוד – ולצדם העיצובים החדשים כפי שהם מופיעים ומוצגים כיום. בין המציגים: אריאל שקל – שיצרה מערך תדמית חדש לאוניברסיטה העברית בירושלים; מיכל סהר – שיצרה תדמית ולוגו חדשים למוזיאון תל אביב; עזרי טרזי – שעיצב מחדש את המקררים של אמקור; שלומי איגר – שעיצב מחדש את משחק הרמיקוב המיתולוגי; שרון טל – שחברה לרות דיין והחזירה לחיים את משכית, המותג שהמציא את המונח ״אופנה ישראלית״.

רשימת המשתתפים המלאה בתערוכה: אורלי אדלביץ, איתי אהלי, אריאל שקל, יעל שנברגר, מיה מוצ׳בסקי פרנס, מיכל סהר, סטודיו Reddish, סטודיו שי ואנדריי, עודד ובמן, עזרי טרזי, שלומי איגר ושרון טל. בתוך כך, יוצגו פרויקטים של סטודנטים משנה ג׳ בשנקר, שהשתתפו בסדנת בחזרה לעתיד במסגרת ״שבוע מרקחה #4״, התנסו בהחייאת מותגים כתרגיל אקדמי והפיחו חיים חדשים ברכבי סוסיתא, התרכיזים של עסיס, עיתון דבר והלוף הצבאי המוכר, שבשילוב טופו עדכני הפך ל״לופו״. אוצרים: יובל סער וחגית פלג רותם.

בחזרה לעתיד
כנס: יום חמישי 2.6, 13:00-19:00. אודירטוריום 2000, שנקר, ידע עם 8, רמת גן. הכניסה חופשית, אין צורך להירשם
תערוכה: 2-16.6, פתיחה: 2.6 בשעה 19:00. גלריה לורבר, שנקר, ידע עם 8, רמת גן

 

מיתוג חדש לסוסיתא שיצרו סטודנטים משנקר במסגרת שבוע מרקחה (שי גרשקוביץ, נעמה טורנר, טל רוזנטל, שירן צ'זיק, עמיר גלברד)
מיתוג חדש לסוסיתא שיצרו סטודנטים משנקר במסגרת שבוע מרקחה (שי גרשקוביץ, נעמה טורנר, טל רוזנטל, שירן צ'זיק, עמיר גלברד)

מילאנו 2016 // עזרי טרזי

$
0
0

איזו פעם במילאנו?

ארבע עשרה.

למה נסעת?

השנה הצגתי תערוכת יחיד בשם Higer View במסגרת הטרינאלה ה-21 במילאנו. בתערוכה מוצגים עשרה שולחנות שיצרתי: תשעה שולחנות מתוך התערוכה ״מחוז חפץ״ במוזיאון מגדל דוד (באוצרותה של סמדר קרן) ושולחן אחד שיצרתי במיוחד לתערוכה, ״חלאב נעלמת״, שמוקדש למה שקורה עכשיו בעיר חאלב בסוריה, העיר שממנה הגיעה משפחתי.

בתערוכה אירחתי את חיים פרנס למיצב שנקרא Coffee on Fire, שבו הוצגו פינג׳אנים מעשה ידיו ביחד עם שולחן עם גזיה במרכז, ואירחתי גם את המעצב אבי פדידה שהציג מנורות שנתלו מעל כל שולחן ואת נועם יעיש, שסייע בנושא האינטראקטיביות של שולחן ״מקאם מקום״ ושולחן ״מפוי מחודש״. האירוע נתמך על ידי קשתו״ם ומשרד החוץ ועל ידי מוזיאון מגדל דוד.

המתחם של התערוכה נקרא Base והוא מוקם במרכז איזור טורטונה ההומה אדם, וההערכה של המארגנים שביקרו בתערוכה כ-24 אלף איש ביום, שזה נתון מדהים. במסגרת הנסיעה נפגשתי עם לא מעט אנשי מפתח בעולם העיצוב, אוצרות ואוצרים, אנשי אקדמיה מהעולם, חלקם בפגישות מתוכננות אך חלקם פשוט ברחוב, או במסיבה או פתיחה.

_MG_6353 copy

Click here to view the embedded video.

לסיכום

הביקור היה חוויה חזקה מאוד עבורי. בעבר היו ביקורים במילאנו שבהם הצגתי באופן אישי, או כאוצר ויוצר של תערוכות קבוצתיות, אך תערוכת Higher View לא דמתה לשום אירוע אחר. ההצגה של שולחנות ירושלים ושולחן חאלב היתה משמעותית בעבורי והיתה עם מסר ברור של ״שעון מעורר״ מוסרי וערכי באירוע בינלאומי עצום מימדים.

העובדה שמתוך מעל 1,000 תערוכות שמתרחשות במילאנו הייתי כמעט היחיד שהתייחס למה שקורה במזרח התיכון היתה מוזרה. הרי אפשר לראות את הפליטים האלה ברחובות מילאנו, או בכל עיר בירה אחרת באירופה. בהתאם לנושא – התגובות היו חזקות. היו מבקרים מהקהילה היהודית במילאנו שאמרו לי שהוריהם מוצאם מחאלב, והיו מבקרים מארצות ערב ששוחחו איתי ארוכות על ״המצב״, ולא מעט אנשים שפשוט עמדו וקראו כל מילה בטקסטים שכתבנו על התערוכה, ויכולתי לראות שזה עושה להם משהו.

halabisgone02-1800

בראיה כוללת הייתי מגדיר את 2016 במילאנו במשפט הבא: ״כשתמונות המעצבים מתנפחות, תוצרי העיצוב מצטמקים״. אפשר לראות בעין מקצועית את המיתון הכלכלי של אירופה, שאינו מסתיים כפי שציפו. זה ניתן להבחנה בחברות הגדולות, שמעמידות תערוכות עם תמונות ענק של מעצבים שהן עובדות איתן, אך בתצוגה אין כמעט מוצרים חדשים.

מרבית המוצרים הם בטכנולוגיות שאינן דורשות השקעה גדולה, כמו בכיפוף פלסטיק בחום ולא בהזרקה לתבנית או בכיפוף מתכת ולא ביציקה. כך שאפשר לראות שאין לחברות העיצוב תקציב להשקעה בתבניות חדשות כמו בעבר, והן מנסות לצמצם נזקים ולשדר עסקים כרגיל, על ידי פרזנטציה גרנדיוזית כמעט ריקה מתוכן.

חברות אוונגארד שבעבר ״הפציצו״ והרעישו עם תעוזה ואובייקטים מעוררי מחלוקת לא מציגות כמעט דברים חדשים, וגם כאשר ההשקעה היא מינימלית כמו שינוי טקסטיל וגזרה, התפישה היא שמרנית והססנית. הדור הישן של כוכבי העיצוב מזדקן, וזה די פתטי לראות אותם עומדים בעמדת DJ או עם גיטרה חשמלית מוקפים במעריצים. הדור הצעיר של המעצבים ההולנדים אינו מספק את היצירתיות הבועטת שאיפיינה את קודמיו, והתערוכות של בית הספר באינדהובן ותצוגות של מעצבים הולנדים אחרים היו חלשות ונטו לדגש על מחקר עיצוב תיאורטי ולא ביצירה או באמירה משמעותית.

עוד פרדוקס שבלט במילאנו 2016 היה הקהל העצום שזורם לעיר, שהכפיל את עצמו בחמש השנים האחרונות, עד למצב שאפשר לראות אנשים עומדים בתור לעבור גשר מעל תעלה. לעומת זאת ארגונים ומוסדות מובילים, שהיו מציגים דרך קבע במילאנו, כבר לא מגיעים כלל לשבוע העיצוב. יש צבא של מבקרים שצמאים למשהו חדש, ומי שממלא את החלל הם מתחמים של חנויות זמניות למוצרי פופ מעוצב, ודוכני אוכל שסיפקו את הסחורה בעבור הקהל הרעב הזה. איזורים מבטיחים כמו ונטורה למברטה שתמיד הכילו כמה תצוגות מרתקות, לא סיפקו יותר מידי ריגוש מלבד אוירה נחמדה, ושיחה נחמדה ליד דוכן של בירה.

צריך לציין שלא ביקרתי במילאנו בארבע השנים האחרונות. ברוב ביקוריי הקודמים (שהחלו ב-1998) הייתי שם דרך קבע עם חברי הטוב פרופ׳ עמי דרך, וכשהוא נפטר לא הרגשתי שאני יכול להתקרב לעיר הזאת, כי כל פינה כמעט הזכירה לי סיפור או חויה שהתרחשו שם איתו. הביקור השנה היה סוג של סגירת מעגל.

_MG_6280 copy _MG_6285 copy

אהבתי במיוחד

אולי בגלל ההשתלטות המסחרית על כל מתחם שהיה פעם אוונגרדי, דווקא אהבתי מאוד שתי תערוכות נושא מוזיאליות. כחלק מאירועי הטריאנלה ה-21 תערוכה שאצרו אנדריאה ברנזי וקניה הארה, שנקראה Neo Prehistory שהציגה 100 אובייקטים. אני מאוד מזדהה עם הקו האוצרותי והפרשנות שלהם לעיצוב: ברנזי והארה מציגים בתערוכה מדחף ספינת ענק בגודל של שבעה מטרים, משגרי טילים על וספה צבאית, מסיכת אב״כ ממלחמת העולם הראשונה ועוד אובייקטים שאינם נחשבים ״מעוצבים״, לצד אייקונים מתוך ההיסטוריה של העיצוב, שרקמו ביחד לתערוכה מרגשת.

במוזיאון התרבות אצרה פרופ׳ לואיזה קולינה תערוכה בשם Sempering. התערוכה עסקה בקשר המהודק בין מורפולוגיית ייצור בתחום התעשייתי לבין מורפולוגיה ארכיטקטונית. המוצגים הן בתחום של האוביקטים והן בתחום הארכיטקטורה היו מצויינים, וההקשר היה נגיש ופוקח עיניים. הייתי מאוד רוצה לראות את שתי התערוכות מופיעות במוזיאונים בישראל, ככלי מעולה לתקשר עיצוב.


מילאנו 2016 // רשימת המשתתפים המלאה לפי סדר ה-א״ב:
איתי אהלי מעצב מוצר // איתי בראון מעצב תעשייתי // אתי מאירוביץ׳ הבעלים של רשת הביטאט // גיל רויטר מעצב ויזם // גלית גאון האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון // ליאור ימין הבעלים של אסופה, סאגה, ו-5070 // ליאת אריאב בעלת משרד יחסי ציבור ותקשורת // מיה אור העורכת ראשית של מגזין בית ונוי // מעיין פסח מעצבת // נגה פרידלנדר סמנכ״ל שיווק ברשת טולמנ׳ס // נתלי יצחקוב טרנדולוגית ​ומייסדת The Visionary // סיגל נמיר הראש והמקלדת מאחורי מגזין Dezignzoom // עזרי טרזי מעצב תעשייתי, פרופסור מן המניין במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל

 

מילאנו 2016 // ליאת אריאב

$
0
0

איזו פעם במילאנו?

קשה לזכור. פעם שלישית בתערוכה.

למה נסעת?

שילוב של נסיעת עבודה ושל עניין אישי כחובבת עולם העיצוב. קבוצת קאופמן שאותה אני מייצגת, ושמייבאת לישראל את נטוצי – אחת מחברות הריהוט המובילות בעולם – מציגה מדי שנה את הקולקציות החדשות והחידושים לצד שיתופי פעולה עם מעצבים בתערוכה.

כסא LISA, נטוצי
כסא LISA, נטוצי

לסיכום

כמדי שנה החוויה מאוד מגוונת: החשיפה למגוון המעצבים המוצגים, הרעיונות, החומרים החדשים, מפעימה אותי בכל פעם מחדש. נטוצי יצרה השנה שיתוף פעולה עם המעצב ויקטור וסילב שעיצב בעבר לחברות כמו בופי אנטרקס וליבינג דיבאני. את החיבור ביניהם עשה קלאודיו בליני שעובד הרבה עם נטוצי הוותיקה. בליני ביקש שווסילב יעצב שולחן אוכל ומכאן נולדה קולקציה ראשונה מסוגה של חדרי אוכל לנטוצי, שמתמחה בסלון ובפינות ישיבה. המפגש איתו היה מרתק והוא ייצג בעיני את החדשנות של החברה. עולם העיצוב שלו מתחבר לאני המאמין האישי שלי וגם הפריטים שעיצב לנטוצי היו ממש מרגשים בעיני.

דברים נוספים שבלטו: mooi, שתמיד מפתיע מחדש בעיצוב השואורום וגם בסיפורים שהם עולם ומלואו, וגם קרטל שהציגו צבעוניות, חדשנות, פנייה לקהלים ועולמות תוכן מגוונים, מילדים עד מבוגרים – זה היה מאוד מעניין. וגם מורוסו, שם פגשתי את רון ארד שנתן ראיונות לתקשורת.

Moooi
Moooi

אהבתי במיוחד

מה שהכי ריגש אותי השנה היו ללא ספק העבודות של פרופ׳ עזרי טרזי, שהוא גם חבר קרוב. טרזי הציג שולחנות עם משמעויות שונות וכיאה לעזרי הוא הביא לידי ביטוי חשיבה לא קונבנציונלית, שמצד אחד משקפת את המציאות שאנחנו חיים בה בישראל ומצד שני את הקריאטיביות יוצאת הדופן שלו.

עזרי טרזי
עזרי טרזי

מילאנו 2016 // רשימת המשתתפים המלאה לפי סדר ה-א״ב:
איתי אהלי מעצב מוצר // איתי בראון מעצב תעשייתי // אתי מאירוביץ׳ הבעלים של רשת הביטאט // גיל רויטר מעצב ויזם // גלית גאון האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון // ליאור ימין הבעלים של אסופה, סאגה, ו-5070 // ליאת אריאב בעלת משרד יחסי ציבור ותקשורת // מיה אור העורכת ראשית של מגזין בית ונוי // מעיין פסח מעצבת // נגה פרידלנדר סמנכ״ל שיווק ברשת טולמנ׳ס // נתלי יצחקוב טרנדולוגית ​ומייסדת The Visionary // סיגל נמיר הראש והמקלדת מאחורי מגזין Dezignzoom // עזרי טרזי מעצב תעשייתי, פרופסור מן המניין במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל

שיח גלריה בתערוכה "בחזרה לעתיד"

$
0
0
צילומים: אחיקם בן יוסף, שנקר

שיח גלריה שיתקיים ביום שישי ה-10.6 (בשעה 11:00) בתערוכה ״בחזרה לעתיד״, המוצגת בימים אלה בגלריה בשנקר, יעסוק בנוסטלגיה וזיכרון, ובהשפעה של עיצוב הסביבה היומיומית על הסיפור הישראלי הקולקטיבי. בתערוכה שאצרו יובל סער וחגית פלג רותם, מוצגים מוצרים ומותגים שהפכו ל״אייקונים של ישראליות״ מימיה הראשונים של המדינה: מקרר אמקור, משחק רמיקוב, בגדי אתא ומשכית, כלי קרמיקה של לפיד, וסמלי מוזיאון תל אביב והאוניברסיטה העברית. זה לצד זה מדגימה התערוכה את העיצוב המקורי מהעבר ואת הפרשנות העדכנית שהעניקו לו מעצבים בני זמננו.

התערוכה היא חלק מפעילות מכון שנקר לחקר ותיעוד העיצוב בישראל. היא מתחקה אחר קורותים של המותגים ותפיסתם בקרב הקהל – חלק מהמותגים קמו לתחייה אחרי שנים של היעדרות מהנוף בעוד שאחרים נעלמו. חלק עברו עדכון ורענון, ונשאלת השאלה מתי ולמה נחוץ מהלך כזה למותג וללוגו, ומה הערך המוסף של נוסטלגיה וסנטימנטים תורמים למותג בימינו.

משתתפי התערוכה: אורלי אדלביץ׳, איתי אהלי, אריאל שקל, יעל שנברגר, מיה מוצ׳בסקי פרנס, מיכל סהר, Reddish –נעמה שטיינבוק ועידן פרידמן, עודד ובמן, עזרי טרזי, שלומי איגר, שרון טל, שי ניפוסי ואנדריי גרישקו; סטודנטים שנה ג׳ בפרויקט ״מרקחה״ הבין מחלקתי בשנקר.

פרופ׳ עזרי טרזי מונה לכהן כראש התוכנית ללימודים מתקדמים בעיצוב תעשייתי בטכניון

$
0
0

טרזי נולד לפני 54 שנה בירושלים וחי כיום עם משפחתו בשהם. לפני 30 שנה (1986) הוא החל את לימודיו במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, ועשור לאחר מכן (1996) נכנס לתפקיד ראש המחלקה. בשנת 2004 הוא ייסד את התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל ועמד בראשה עד לפני ארבע שנים.

עזרי טרזי, 2016
עזרי טרזי, 2016

״הסיבה שבחרתי לעבור ולהוביל את התוכנית לתארים מתקדמים בתחום העיצוב בטכניון היא כי הטכניון הוא ללא עוררין הוא אחד מהמוסדות האקדמיים הטכנולוגיים המובילים בעולם, ופוטנציאל השילוב בין עיצוב וחשיבה עיצובית למגוון העצום של המחקר המדעי והטכנולוגי שקיים בו הוא בלתי נתפש״, אומר טרזי. ״אני רואה בהקמת מעבדת עיצוב ומדיה דיגיטלית שתשלב מהנדסים ומדענים יחד עם מעצבים במסגרות מחקר ופיתוח של התארים המתקדמים בתחום העיצוב כצורך לאומי, שיכול לענות על צרכי העתיד של העולם.

״הטכניון שמקים כיום שלוחה בניו יורק ושלוחה בסין, הופך להיות גורם אקדמי משמעותי, ובוגרים רבים בתחומי העיצוב השונים המשוועים לתוכנית ברמה בינלאומית ימצאו בו שדה אינסופי של מחקר ועשייה בקצה הלא נודע של צרכי העתיד. זוהי התוכנית היחידה בישראל שמעניקה תואר שלישי (Phd) בעיצוב, ובישראל יש מחסור משמעותי של סגל אקדמי בכיר בעיצוב. העיצוב הוא המתווך והמאיץ, הממחיש והמנגיש את כל אותן טכנולוגיות לשימוש האדם, ואני שמח שהטכניון רואה בשדה העיצוב מרכיב משמעותי של העתיד״.

לאחר לימודיו עבד במשך שש שנים ב״בצלאל מחקר ופיתוח״, חברה שעסקה בפיתוח מוצרים תומכי חיים כמו מסיכות אב״כ, חליפות קירור לטנק מרכבה ועוד. ב-1996 הקים את סטודיו טרזי שמתמחה בייעוץ אסטרטגי לחברות, בחשיבה עיצובית ובפיתוח מוצרים כמו מזגנים לחברת אלקטרה, מקרר אמקור החדש, שותפות במיזם האנרגיה הסולארית זניט סולאר ועוד. הוא היה ממקימי הסניף הישראלי של פירמת העיצוב והייעוץ Ideo, שנסגר ב-2001, וב-2005 היה ממקימי d-Vision, תוכנית מתמחי העיצוב של חברת כתר (2005-2012). כיום הוא פועל כיועץ בתחום חדשנות ב״חשיבה עיצובית״ במסגרת קבוצת פנזא, ואף פרסם ספר בנושא – ״Dז״ (2013).

עבודותיו הוצגו במוזיאונים, בירידים ובגלריות החשובים בעולם דוגמת שבוע העיצוב של מילאנו, גלריית מוס בניו יורק, הביאנלה לעיצוב באיסטנבול, יריד העיצוב דיזיין מיאמי־באזל. הצלחת הסולארית שעיצב הוצגה ב-2010 בקופר יואיט, המוזיאון הלאומי לעיצוב של ארצות הברית בניו יורק, שם גם הציג ב-2009 בתערוכה ״Design for a living world״ את המיצב ״Living Forest״. במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק הציג טרזי ב-2005 בתערוכה ״Safe Design״ סוודר עם צווארון גולף שפיתח שיש בו מסננים נגד וירוסים מחלות. בנוסף לכך הוא הציג תערוכות ועבודות גם בארץ בשורה של מוזיאונים וגלריות, ביניהן ״קל״ב״ בגלריה פרדיגמה (2011) ו״מחוז חפץ״ במגדל דוד (2015).

תורת המחברים: מחווה לעמי דרך

$
0
0

פרופ׳ עמי דרך (1963-2012) נתפס בעיני רבים כאחד מהמעצבים התעשייתים המבטיחים ביותר והמוכשרים ביותר שפעלו בישראל, עד לפטירתו בטרם עת בשנת 2012. לקראת יום השנה הרביעי לפטירתו חברו מעל 70 מעצבים ישראליים, מהטובים שפועלים בארץ ומחוצה לה, לתערוכת מחווה לזכרו.

המשתתפים בתערוכה עוסקים בזכרו של דרך תוך אימוץ גישות שונות הכוללות את עולמות התוכן של העיצוב שבהם עסק – עיצוב רפואי, עיצוב ניסיוני ועוד. לצד אלו יציגו בתערוכה מחוות אישיות לדרך, שבהיותו צבר טיפוסי עבר כמה מהשלבים שמאפיינים את ילידי הארץ: הוא נולד בחיפה, שימש כקצין מכונות בחיל הים, למד בבצלאל עיצוב תעשייתי ואף כיהן כפרופ׳ וראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בין 2004 ל-2008.

הילה שמיע
הילה שמיע
ציפה קמפינסקי
ציפה קמפינסקי

המונח ״תורת המחברים״ או ״התנ״ך של המחברים״ הוא מונח שטבע דרך, כפי שמספר טרזי בקטלוג התערוכה. בהנחיית סטודנטים או במעמד של הגשת פרויקטים, כאשר הפתרון שהציע סטודנט היה חלש לטעמו, היה דרך מצביע על נקודה כלשהי במוצר ואומר: ״…ואני ממליץ לך לפתוח את התנ״ך של המחברים ולבדוק כיצד ניתן לשפר את המפגש בין החלקים״; ואילו כאשר עמד נפעם לנוכח פתרון חדש ויצירתי, הוא היה אומר: ״מה שמופיע כאן צריך להיכנס לספר של תורת המחברים״.

״המורשת של פרופ׳ עמי דרך אינה רק בסדרות האובייקטים, הסביבות והמוצרים המדהימים שיצר לאורך השנים אלא גם פרקי תורה, ידע וחוכמת הניסיון שטבע במאות סטודנטים שחינך לאורך השנים במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל״, מוסיף טרזי. ״התערוכה אינה עוסקת ברטרוספקטיבה של עבודתו, שזה תפקיד שרק מוזיאון יכול לעשות, אלא תערוכת מחווה לחבר יקר לליבותיהם של קולגות וסטודנטים רבים, המבטא דרך היבט מקצועי שכל כך אפיין אותו, את האהבה שלהם לעמי. עמי אהב מחברים, ואהב לייצר חיבורים״.

הילה קרני ראב״ד
הילה קרני ראב״ד
מיכאל צינובסקי. צילום: דור קדמי
מיכאל צינובסקי. צילום: דור קדמי

פרופ׳ דנה אריאלי, דקנית הפקולטה לעיצוב ואוצרת שותפה של התערוכה: ״עמי היה אדם יוצא דופן עם חיוך יוצא דופן. הוא גם היה מעצב מוכשר בצורה יוצאת דופן ובדיעבד אני מבינה שהוא היה המעצב האולטימטיבי שכן עיצוב, לפי הגדרה, מבקש להציע פתרונות לבעיות של אנשים, ואת זה הוא עשה בצורה טבעית לגמרי״.

משתתפים: עירית אבא, מאור אהרון, לוקה אור, עדיטל אלה, דוד אמר, מאיר אשל, שלומית באומן, איה בנטור, עידו ברונו, גל גאון, דיויד גוס, טל גור, דב גנשרוא, קרן גרליץ וגורית מגן, חנן דה לנגה, ניני ורשבסקי, טלי זיכרוני, עידן זילצר, עופר זיק, עזרי טרזי, עדי כתרי, ערן לדרמן, עמי ליבוביץ, פיני ליבוביץ, עינת לידר, רועי מגדסי, מתי מונחם, תמיר ניב, תמר ניקס, סטודיו ב׳ – ניצן דבי וליאורה רוזין, סטודיו בייקרי – רן אמיתי וגילי קוצ׳יק, סטודיו טיקו, סטודיו כולה – עדי שפיגל וקרן תומר, סטודיו פרודקס – גיל שפי ויואב אבינועם בשיתוף רוני נעים, דנה סיתרי, עודד עזר, אילון ערמון, עמרי פישר, עודד פרידלנדר, יעל פרידמן, אפרת פרידנזון, מיכל פרייפלד, חיים פרנס ומיה מוצ׳בסקי פרנס, לירון פרץ, מיכאל צינזובסקי, גד צ׳רני, דניאל צ׳רני – Fixperts, יעקב קאופמן, רונן קדושין, רפי קובי – בינה עיצוב תעשייתי, ורד קמינסקי, ציפה קמפינסקי, שמוליק קפלן, הילה קרני ראב״ד, עמרי רבס, ערן רוזנפלד, אירה רוז׳בסקי, יואב רכס, יואב שביט, שולי שטראוס, הילה שמיע, תמיר שפר, נועה תבורי, Reddish studio – נעמה שטיינבוק ועידן פרידמן.

דב גנשרוא
דב גנשרוא
Viewing all 54 articles
Browse latest View live